Vrama: “Ez nem egy ketrecharcos buli, itt a hangokra figyelünk”

Újabb zenei szubkultúra szabadult ki az éterbe csütörtök este. Ezúttal egy zseni deep dubstep és hip-hop leckét hozott nekünk Vrama, aki saját kiadóval is segíti hazai közösséget. Régen volt ilyen mély zenei élményünk az X-en, szóval ha lemaradtál, itt az ideje pótolni! 

A csütörtök esti Bug Presents vendége ezen a héten Vrama volt, akit sajátos zenei megfejtéseivel már elkaphattatok pár helyen. Vendégünkben látszólag tényleg van akarat, hogy ez a műfaj és közösség itthon tovább gyarapodjon: saját kiadót üzemeltet, producerkedik és bulikat is szervez. Bőven van mondanivalója nem csak a közösségről, hanem a műfajról is – megnyugtatva kicsit azokat, akik valami falkidöntős veretésre számítottak a dubstep szó hallatán. Mint fogalmazott: 

“Ez nem egy ketrecharcos buli, itt a hangokra figyelünk”

Hogy néz ki a műfaj hazai közössége?

Azért jó késő esti műsort csinálni a rádióban, mert bőven van időnk beszélgetni. Kiderült, hogy a deep dubstep irányzatnak van itthon egy stabil, jól működő közössége. Rendszeresen szerveznek például családiasabb, néha beszélgetősebb eseményeket a Telepen, a Gólyában, az utóbbi időben viszont a Turbina kisterme lett a bevált spot. 

Vrama a műsorban beszélt arról, hogy az ilyen események szervezése néha duplán bonyolult feladat. Egyrészt a zene annyira összetett, hogy igényel egy komolyabb hangcuccot mint egy számítógépes hangfal, másrészt – tapasztalataik szerint – a helyek nem igazán szeretik befogadni az ilyen alulról szerveződő, kisebb közösségeket. Ez pedig – nyilván érthető módon – bizonyos értelemben nehezíti is a tágabb közösség kialakulását. 

Vrama példaként hozza Európa többi részét: mint mondta, tapasztalatai szerint a műfaj sokkal jobban tud működni például Csehországban vagy Ausztriában.

Macrocell Records

Vrama saját zenei kiadóval próbálja segíteni a műfaj elterjedését. A Macrocell Records label alatt ügyes német, cseh, holland, brit, orosz és természetesen magyar feltörekvőknek ad lehetőséget a hallgatnivalók terjesztésére. Vendégünk elmondása szerint a műfaj formálódásához nagyon sokat tesz hozzá az internet, segítségével ugyanis felszínre kerülhetnek kezdő és alig ismert előadók is. Ezt a folyamatot Vrama egyébként saját maga is igyekszik segíteni: próbálja felkutatni azokat az előadókat, akik bár a műfajban tevékenykednek, a közösség még nem talált rájuk. 

Vrama egyébként – szintén saját bevallása szerint – nincs egyedül ezzel a misszióval. Pozitív példaként hozta a hazai Frozen Plates kiadót, akik a “csak vinyl” módszer szerint működnek. Eszerint a felkutatott számokat pár példányban korongokra nyomják, szétszórják a világban, aztán vadászhat rájuk, akinek ideje van.

Ha hallgatnál még ilyet…

…akkor mindenképp kövesd be Vramát mindenhol is, de az Instagramon feltétlenül. 

Csak mellékesen teszem hozzá, hogy a “Vrama” név eredete egyébként kiderült, hogy érdekes, egy buli előtt született nagyjából 20 perc alatt. Némi hátránya, hogy Instagramon egy ilyen név V. Ráma thaiföldi király után rengeteg érdekes jelölést hoz, de együtt lehet vele élni.

Követésre ajánljuk még a Macrocell Records oldalait. Vrama elmondása szerint a Soundcloud oldalukat érdemes figyelgetni, de jelen vannak Bandcampen és a Facebookon is.   

Ha lemaradtál a csütörtök esti adásról (és igazából akkor is ha nem) – ajánljuk visszahallgatásra a Bug Presents legújabb adását az alábbi lejátszón, vagy a Rádió X archívumán keresztül!

YOU GET IT FOR FREE, WE GET A YEAR'S WORTH OF IT

Donating 1% of your tax is 5 minutes for you, another year for us.

With the monthly donations of more than 30 members and about 4000 volunteer hours, we have managed to enrich the Hungarian airwaves with live shows every day for the past year. Among these, we regularly broadcast programmes on music, public affairs and everyday topics. Your help is essential to ensure that we can continue to operate next year at the same, if not higher, level as in 2023. Allocate 1% of your tax to make sure it goes to the right place. It costs you nothing, but it helps us enormously. Follow our guide, which explains in 2 minutes how you can support X.

Click for help!

Read more...

TÁMOGASD AZ X-ET adód 1%-ÁVAL!