Vrama: “Ez nem egy ketrecharcos buli, itt a hangokra figyelünk”

Újabb zenei szubkultúra szabadult ki az éterbe csütörtök este. Ezúttal egy zseni deep dubstep és hip-hop leckét hozott nekünk Vrama, aki saját kiadóval is segíti hazai közösséget. Régen volt ilyen mély zenei élményünk az X-en, szóval ha lemaradtál, itt az ideje pótolni! 

A csütörtök esti Bug Presents vendége ezen a héten Vrama volt, akit sajátos zenei megfejtéseivel már elkaphattatok pár helyen. Vendégünkben látszólag tényleg van akarat, hogy ez a műfaj és közösség itthon tovább gyarapodjon: saját kiadót üzemeltet, producerkedik és bulikat is szervez. Bőven van mondanivalója nem csak a közösségről, hanem a műfajról is – megnyugtatva kicsit azokat, akik valami falkidöntős veretésre számítottak a dubstep szó hallatán. Mint fogalmazott: 

“Ez nem egy ketrecharcos buli, itt a hangokra figyelünk”

Hogy néz ki a műfaj hazai közössége?

Azért jó késő esti műsort csinálni a rádióban, mert bőven van időnk beszélgetni. Kiderült, hogy a deep dubstep irányzatnak van itthon egy stabil, jól működő közössége. Rendszeresen szerveznek például családiasabb, néha beszélgetősebb eseményeket a Telepen, a Gólyában, az utóbbi időben viszont a Turbina kisterme lett a bevált spot. 

Vrama a műsorban beszélt arról, hogy az ilyen események szervezése néha duplán bonyolult feladat. Egyrészt a zene annyira összetett, hogy igényel egy komolyabb hangcuccot mint egy számítógépes hangfal, másrészt – tapasztalataik szerint – a helyek nem igazán szeretik befogadni az ilyen alulról szerveződő, kisebb közösségeket. Ez pedig – nyilván érthető módon – bizonyos értelemben nehezíti is a tágabb közösség kialakulását. 

Vrama példaként hozza Európa többi részét: mint mondta, tapasztalatai szerint a műfaj sokkal jobban tud működni például Csehországban vagy Ausztriában.

Macrocell Records

Vrama saját zenei kiadóval próbálja segíteni a műfaj elterjedését. A Macrocell Records label alatt ügyes német, cseh, holland, brit, orosz és természetesen magyar feltörekvőknek ad lehetőséget a hallgatnivalók terjesztésére. Vendégünk elmondása szerint a műfaj formálódásához nagyon sokat tesz hozzá az internet, segítségével ugyanis felszínre kerülhetnek kezdő és alig ismert előadók is. Ezt a folyamatot Vrama egyébként saját maga is igyekszik segíteni: próbálja felkutatni azokat az előadókat, akik bár a műfajban tevékenykednek, a közösség még nem talált rájuk. 

Vrama egyébként – szintén saját bevallása szerint – nincs egyedül ezzel a misszióval. Pozitív példaként hozta a hazai Frozen Plates kiadót, akik a “csak vinyl” módszer szerint működnek. Eszerint a felkutatott számokat pár példányban korongokra nyomják, szétszórják a világban, aztán vadászhat rájuk, akinek ideje van.

Ha hallgatnál még ilyet…

…akkor mindenképp kövesd be Vramát mindenhol is, de az Instagramon feltétlenül. 

Csak mellékesen teszem hozzá, hogy a “Vrama” név eredete egyébként kiderült, hogy érdekes, egy buli előtt született nagyjából 20 perc alatt. Némi hátránya, hogy Instagramon egy ilyen név V. Ráma thaiföldi király után rengeteg érdekes jelölést hoz, de együtt lehet vele élni.

Követésre ajánljuk még a Macrocell Records oldalait. Vrama elmondása szerint a Soundcloud oldalukat érdemes figyelgetni, de jelen vannak Bandcampen és a Facebookon is.   

Ha lemaradtál a csütörtök esti adásról (és igazából akkor is ha nem) – ajánljuk visszahallgatásra a Bug Presents legújabb adását az alábbi lejátszón, vagy a Rádió X archívumán keresztül!

NEKED INGYEN VAN, MI EGY ÉVIG SZÓLUNK BELŐLE

Adód 1%-ának felajánlása neked 5 perc, nekünk egy újabb év.

Több mint 30 tagunk havi támogatásaiból, nagyjából 4000 önkéntes munkaórával sikerült az elmúlt egy évben minden nap élő műsorral gazdagítani a magyar étert. Ezek közt rendszeresen zenei, közéleti és mindennapi témákkal foglalkozó műsorokat sugároztunk. Ahhoz, hogy a következő évben is legalább olyan, de inkább magasabb színvonalon tudjunk üzemelni mint 2023-ban, elengedhetetlen a TE segítséged is. Rendelkezz adód 1%-áról, hogy biztosan jó helyre kerüljön. Ez neked nem kerül pénzbe, nekünk viszont óriási segítség. Kövesd a segédletünket, amelyben 2 perc alatt elmagyarázzuk, hogyan tudod támogatni az X-et.

Kattints ide a segédletért!

Továbbiak...

TÁMOGASD AZ X-ET adód 1%-ÁVAL!