Nők az e-sportban: ilyen volt az első hazai bajnokság 

Szeptember közepén rendezték az első hazai e-sport bajnokságot, ezúttal kifejezetten a női játékosoknak. Erről a mérföldkőről is beszélgetett Jankus és Vivcsó a M3TA hétfői adásában – beszélgetőtársuk pedig Magyar Esport Szövetség kommunikációs vezetője, Németh Beatrix volt. Hallgassátok, olvassátok!

2024.09.20-a egy olyan nap volt, amire valószínűleg majd sokáig emlékezünk – ezen a napon rendezték az első, kifejezetten női hazai e-sport bajnokságot, a Magyar Esport Szövetség Női Szakágának napján. A programok keretében Valorant 2v2 versenyeken vehettek részt az érdeklődők, amikre – szerencsére – óriási volt a kezdetektől az érdeklődés, a döntőig pedig 4 csapat menetelését követhettük végig. A finálé is tartogatott bőven izgalmakat, amelynek a Delta 1 Esports Café adott helyet, de ha esetleg nem voltál jelen, mindenképpen hallgasd végig a M3TA műsorát a cikk végén a részletekért.

Miért volt szükség egy szeparált versenyre?

Mindig ki kell tenni a “tisztelet a kivételnek” táblát, de az általános tapasztalat ezen a téren sajnos továbbra is szomorú. A gyakorlatból az látszik, hogy a női játékosok gyakran a szexizmus vagy nemi alapú diszkrimináció áldozataivá válnak a közösség toxikus viselkedése miatt, ez pedig – talán mondanunk sem kell – jelentős hátrányt jelent, pláne versenyhelyzetben. Nem példa nélküliek a kéretlen megjegyzések sem, épp ezek miatt is egyébként a világ számos országában bevett gyakorlatot honosítottak meg itthon a szervezők a szeparált rendezéssel. A különböző koncentrációs különbségeket figyelembe véve persze fair lehet egy vegyes-vegyes felállásokkal megrendezett esemény is, ez még a jövő zenéje.

Verseny és edukáció

Németh Beatrix, a Magyar Esport Szövetség kommunikációs vezetője a M3TA adásában arról beszélt: nagy sikerként könyvelik el az esemény létrejöttét, annál is inkább, mert különös figyelmet igyekeznek fordítani a női e-sport közösség támogatására és erősítésére. Mint elmondta, a mostani verseny nagy lépés volt a kitűzött cél felé, mivel a bajnokságok és a párhuzamosan zajló edukációs nap is igazán jól sikerült.

A M3TA két szerkesztője is jelen volt, így ők is értékelték a látottakat. Vivcsó mint versenybíró segített, Ő szintén pozitív tapasztalatokkal távozott. Mint elmondta:

“Jó volt végre egy valódi eseményt látni, ahol a női versenyzők biztonságos, felszabadult környezetben mutathatták meg a tudásukat”

Jankus eközben a szakági napon ügyködött (bár korábban még a versenyzésen is elgondolkodott). Számára a leginkább pozitív elem a közösség sportszerűségében áll, mint felidézte:

“Minden résztvevő hangosan köszön, az event végén a játékosok pedig megköszönik a verseny szervezését, és a lehetőséget – erre eddig, más eseményeken nem volt példa.”

Ha össze kellene foglalnunk, akkor biztosan azt mondanánk: a kezdeményezés szuper, a kivitelezés pláne, mindenki valamilyen pozitív outputtal távozott. Reménykedünk a folytatásban! Ha pedig bővebben is hallanátok a rendezés körülményeiről és a hátterekről, hallgassátok vissza a M3TA legutóbbi adását az alábbi lejátszón! 

NEKED INGYEN VAN, MI EGY ÉVIG SZÓLUNK BELŐLE

Adód 1%-ának felajánlása neked 5 perc, nekünk egy újabb év.

Több mint 30 tagunk havi támogatásaiból, nagyjából 4000 önkéntes munkaórával sikerült az elmúlt egy évben minden nap élő műsorral gazdagítani a magyar étert. Ezek közt rendszeresen zenei, közéleti és mindennapi témákkal foglalkozó műsorokat sugároztunk. Ahhoz, hogy a következő évben is legalább olyan, de inkább magasabb színvonalon tudjunk üzemelni mint 2023-ban, elengedhetetlen a TE segítséged is. Rendelkezz adód 1%-áról, hogy biztosan jó helyre kerüljön. Ez neked nem kerül pénzbe, nekünk viszont óriási segítség. Kövesd a segédletünket, amelyben 2 perc alatt elmagyarázzuk, hogyan tudod támogatni az X-et.

Kattints ide a segédletért!

Továbbiak...