Nők az e-sportban: ilyen volt az első hazai bajnokság 

Szeptember közepén rendezték az első hazai e-sport bajnokságot, ezúttal kifejezetten a női játékosoknak. Erről a mérföldkőről is beszélgetett Jankus és Vivcsó a M3TA hétfői adásában – beszélgetőtársuk pedig Magyar Esport Szövetség kommunikációs vezetője, Németh Beatrix volt. Hallgassátok, olvassátok!

2024.09.20-a egy olyan nap volt, amire valószínűleg majd sokáig emlékezünk – ezen a napon rendezték az első, kifejezetten női hazai e-sport bajnokságot, a Magyar Esport Szövetség Női Szakágának napján. A programok keretében Valorant 2v2 versenyeken vehettek részt az érdeklődők, amikre – szerencsére – óriási volt a kezdetektől az érdeklődés, a döntőig pedig 4 csapat menetelését követhettük végig. A finálé is tartogatott bőven izgalmakat, amelynek a Delta 1 Esports Café adott helyet, de ha esetleg nem voltál jelen, mindenképpen hallgasd végig a M3TA műsorát a cikk végén a részletekért.

Miért volt szükség egy szeparált versenyre?

Mindig ki kell tenni a “tisztelet a kivételnek” táblát, de az általános tapasztalat ezen a téren sajnos továbbra is szomorú. A gyakorlatból az látszik, hogy a női játékosok gyakran a szexizmus vagy nemi alapú diszkrimináció áldozataivá válnak a közösség toxikus viselkedése miatt, ez pedig – talán mondanunk sem kell – jelentős hátrányt jelent, pláne versenyhelyzetben. Nem példa nélküliek a kéretlen megjegyzések sem, épp ezek miatt is egyébként a világ számos országában bevett gyakorlatot honosítottak meg itthon a szervezők a szeparált rendezéssel. A különböző koncentrációs különbségeket figyelembe véve persze fair lehet egy vegyes-vegyes felállásokkal megrendezett esemény is, ez még a jövő zenéje.

Verseny és edukáció

Németh Beatrix, a Magyar Esport Szövetség kommunikációs vezetője a M3TA adásában arról beszélt: nagy sikerként könyvelik el az esemény létrejöttét, annál is inkább, mert különös figyelmet igyekeznek fordítani a női e-sport közösség támogatására és erősítésére. Mint elmondta, a mostani verseny nagy lépés volt a kitűzött cél felé, mivel a bajnokságok és a párhuzamosan zajló edukációs nap is igazán jól sikerült.

A M3TA két szerkesztője is jelen volt, így ők is értékelték a látottakat. Vivcsó mint versenybíró segített, Ő szintén pozitív tapasztalatokkal távozott. Mint elmondta:

“Jó volt végre egy valódi eseményt látni, ahol a női versenyzők biztonságos, felszabadult környezetben mutathatták meg a tudásukat”

Jankus eközben a szakági napon ügyködött (bár korábban még a versenyzésen is elgondolkodott). Számára a leginkább pozitív elem a közösség sportszerűségében áll, mint felidézte:

“Minden résztvevő hangosan köszön, az event végén a játékosok pedig megköszönik a verseny szervezését, és a lehetőséget – erre eddig, más eseményeken nem volt példa.”

Ha össze kellene foglalnunk, akkor biztosan azt mondanánk: a kezdeményezés szuper, a kivitelezés pláne, mindenki valamilyen pozitív outputtal távozott. Reménykedünk a folytatásban! Ha pedig bővebben is hallanátok a rendezés körülményeiről és a hátterekről, hallgassátok vissza a M3TA legutóbbi adását az alábbi lejátszón! 

YOU GET IT FOR FREE, WE GET A YEAR'S WORTH OF IT

Donating 1% of your tax is 5 minutes for you, another year for us.

With the monthly donations of more than 30 members and about 4000 volunteer hours, we have managed to enrich the Hungarian airwaves with live shows every day for the past year. Among these, we regularly broadcast programmes on music, public affairs and everyday topics. Your help is essential to ensure that we can continue to operate next year at the same, if not higher, level as in 2023. Allocate 1% of your tax to make sure it goes to the right place. It costs you nothing, but it helps us enormously. Follow our guide, which explains in 2 minutes how you can support X.

Click for help!

Read more...