Ismét fejlesztettünk az X stúdióján, hangszigeteltük a falakat – Rádió X DIY

A mostani cikkben arról számolok be nektek, hogy miért lesz mostantól jobb a Rádió X műsoraiban a hangzás, mitől lesz kevesebb visszhang a mikrofonokban. Lehet, hogy elvont téma, és talán egy kicsit túlzottan részletgazdag is, de akit kicsit is érdekel a hangtechnika, az talán értékelni fogja. 🙂

Első körben tisztázzuk, hogy egy rádióstúdióban miért fontos foglalkozni az akusztikával. Van egy szoba, amit ki szeretnénk alakítani rádióstúdiónak. Elhelyezünk benne egy asztalt pár mikrofonnal, és készen is vagyunk. A hangzáson két módon tudunk radikálisan javítani: az egyik a mikrofonok helyes beállítása, leginkább az előerősítő processzorok zajkezelése révén, a másik pedig a falak szigetelése. Fontos, hogy a szigetelés alatt itt azt értjük, hogy a szobán belüli zajt, a falakról visszaverődő visszhangokat csökkentjük, nem a hangot szigeteljük. Amikor beszélünk, nevetünk stb., a falakról visszaverődik a hang, de a terjedési sebességéből adódóan késleltetve érkezik vissza a mikrofonba. Ebből van a visszhang, ezt szeretnénk csökkenteni. Ehhez elhelyezhetünk a falakon hangelnyelő paneleket, illetve klasszikus tojástartó-féle habszivacsokat is. A hangelnyelő panelek elnyelik a hangot és semlegesítik azt, a szivacsok pedig inkább szétszórják a háromszög-formájuk révén a hanghullámokat, és nem engedik, hogy egyenesen visszaverődjenek a falról.

Kezdjük egy kis visszatekintéssel…

Amikor elkezdtük nektek napi szinten szórni az élő adásokat, az egyik legfontosabb eleme a stúdió összeállításának a hangszigetelés volt. Nem az volt a lényeg, hogy a külső zajokat csökkentsük, hanem a stúdión belüli falakról visszapattanó visszhangokat szórjuk szét/nyeljük el. Egy-egy hangelnyelő panelt venni irdatlan összeg, egy darab ára megközelíti a 40-50.000 forintot, és akkor még talán keveset is mondtam. Ekkor tört elő belőlem a DIY (Do It Yourself – „csináld magad”) hajlam, és saját paneleket gyártottunk, összesen 9 darabot.

Ezek a panelek felkerültek a falra az első, illetve a második stúdiónkban is, viszont nagyjából 2022 óta a raktárban álltak, mert nem volt szerepük, nem fektettünk akkora hangsúlyt az akusztikára.

Mióta a legutóbbi stúdiónkba költöztünk, leginkább a mikrofonok előbeállításával próbáltuk kompenzálni a stúdión belüli visszhang problémákat. Ezt a mikrofononkénti processzálás közben egyszerűen meg lehet oldani, finomhangolni kell a zajszűrést. Egy probléma van ezzel, méghozzá az, hogy vannak határai.

A Rádió X műsorpalettája kifejezetten színesnek mondható, nagyon sokféle ember jön és készít műsort, sok vendég érkezik, akik mind más-más hangerővel beszélnek, legtöbbször nem is feltétlenül a mikrofonba beszélve. Ez azt eredményezi, hogy valakit alig lehet hallani, ha beszél egy műsorban, valaki pedig torzul, mert túl hangos. Ezen szintén lehet segíteni a mikrofonok előbeállításával, a kompresszálás mértékén változtatva, de a visszhangos stúdió miatt van egy határ, amin túl már nem lehet csodát művelni, csak a hangzás rovására.

Elhatároztuk, hogy beinvesztálunk a helyiség falainak beborításába.

Mielőtt berendeltük volna a szivacsokat, el kellett dönteni, hogy pontosan hova kerüljenek, ehhez pedig át kellett gondolnunk azt, hogy honnan verődnek vissza a hangok. A plafon egyértelmű gócpont volt, illetve a DJ-kkel szembeni fal, amit végül be is borítottunk a lenti képeken látható módon, fejmagasságban.

Összesen 144 szivacsot rendeltünk, plusz igénybe vettünk a korábban gyártott panelekből hármat a DJ-vel szembeni falra.

A felhelyezés összesen kb. 10 órába telt. Lelassította a folyamatot az, hogy a nagyját ragasztó tappancsokkal helyeztem fel, nem pedig sprével, mint a legvégén a maradékot. Utólag megbántam, sokkal egyszerűbb lett volna az egészet sprével illeszteni.

A végeredmény magáért beszél, az alábbi videóban mutatok is egy „előtte-utána” összehasonlítást.

Ennek hála a mikrofonokat is érzékenyebbre tudtuk állítani, sokkal jobban hallható lesz egy halkszavú vendég is, természetesebbek lesznek a beszélgetések, és könnyebb lesz a műsorvezetőknek is az adás lebonyolítása.

Részemről öröm volt, hogy ismét fejlődött a stúdió. Remélem, ti is szeretni fogjátok, hiszen a legfontosabb az, hogy a hallgatóságnak egyre jobb minőségű műsorokat tudjunk készíteni a mindennapokban! 🙂

Szabó Norbert

YOU GET IT FOR FREE, WE GET A YEAR'S WORTH OF IT

Donating 1% of your tax is 5 minutes for you, another year for us.

With the monthly donations of more than 30 members and about 4000 volunteer hours, we have managed to enrich the Hungarian airwaves with live shows every day for the past year. Among these, we regularly broadcast programmes on music, public affairs and everyday topics. Your help is essential to ensure that we can continue to operate next year at the same, if not higher, level as in 2023. Allocate 1% of your tax to make sure it goes to the right place. It costs you nothing, but it helps us enormously. Follow our guide, which explains in 2 minutes how you can support X.

Click for help!

Read more...