Megújult a Rádió X stúdiója

Az elmúlt heteket a kialvatlansággal, kilátástalansággal és a slim fit pénztárca – jelzőkkel tudnám körülírni számotokra a legpontosabban, melyet a korántsem akadálymentes munkafolyamatnak tulajdonítok. Kész szerencse, hogy a végére értünk és nyugodt szívvel kijelenthetem: A Rádió X stúdiója szebb, funkcionálisabb és modernebb mint valaha! Ezzel a fejlesztéssel hozzájárultunk ahhoz, hogy méginkább színvonalasabb műsorok készülhessenek, a műsorvezetőink pedig nagyobb kényelemben készíthessék számotokra a kedvenc műsoraitokat.

Ebben a cikkben a megújulás folyamatát ismerhetitek meg talán az indokoltnál is részletesebben. (képek a végeredményről majd a legalján)

1. A szék

A történet ott kezdődött, hogy megfogalmazódott egy teljesen jogos igény több oldalról is, hogy a műsorvezetői széknek az ideje lejárt, tehát úgy néz ki mintha a kutya szájából rángatták volna ki. Mentségére szóljon, hogy közel 10 éven keresztül volt használva. Öt évig a nagypapám által, majd megörököltük tőle és még 4 évig volt a Rádió X műsorvezetőinek gondos szolgája. Meg is rendeltük az újat 2024 február elején, ami március végére sem érkezett meg, tehát a rendelést lemondtuk, újra nekifutottunk a történetnek. Második alkalommal egy félig használt/újra csomagoltat rendeltünk, mert tudjátok van az az opció, hogy „bontott” termék – kicsit olcsóbban – mi pedig természetesen hajlandóak vagyunk bármikor beáldozni pár karcot a költséghatékonyság oltárán. Ez meg is érkezett másnapra, de olyan állapotban volt, hogy össze sem tudtuk szerelni rendesen, sőt még ferde is volt az ülőlapja.

Harmadjára már sikerült, lett új székünk, erről a képeket a cikk alján láthatjátok.

2. A keverőpult

A műsorvezetői keverőpultunk története egészen a Rádió X kezdeti időszakáig nyúlik vissza. Mielőtt elindult az X, két rádiózás-fanatikus ember szorgos eszközpark gyűjtögetésbe kezdett (Én, Szabó Norbert és KáDé). Ez abból állt, hogy elkezdtünk használtan/újonnan fele-fele arányban mikrofonokat, állványokat, fejhallgatókat, kábeleket és nem utolsó sorban keverőpultot venni. Talán előbb is voltak meg ezek az eszközök minthogy megszületett volna egyáltalán a gondolat, hogy mi rádiót szeretnénk csinálni. Na ilyen régóta volt már meg az a bizonyos műsorvezetői mixer amit egészen a tegnapi napig használtunk. A keverőpult ami 2020.04.20 óta a nap 24 órájában ment, és amelyen minden egyes műsorunk, zenénk, beszélgetésünk „áthaladt” az elmúlt négy évben. Ez az eszköz mondhatni az egyik mozgató rugója volt eddig az X-nek az első pillanatoktól kezdve. A fenti sorokat olvasva már gondolhatjátok, mennyire nem egyszerű azt a döntést meghozni, hogy lecseréljük. Okunk az volt rá, hogy kezdett kontakthibásodni, valamint számos funkciót nem tudott amire nekünk szükségünk lett volna.

Ekkor jött az ötlet, hogy vegyünk egy új keverőpultot. Egy olyan keverőpultot ami ipari standard a rádió stúdiókban szerte a világon.

Választásunk a holland D&R gyártóra esett mert megfizethető, funkcionálisan abszolút a mi igényeinket kielégítő keverőket gyártanak. A megrendeléstől számítva egy héten belül meg is érkezett, viszont egyből kiderült számunkra az, hogy sérült – működésében apró hibák vannak… Ettől függetlenül elhatároztuk, hogy beszereljük, amíg meg nem érkezik a csere darab.

3. Az asztal

Természetesen többször is leellenőriztük és megnyugvással konstatáltuk, hogy az új keverőnek a méretei 100%-ban megegyeznek a régiével, tehát behelyezéskor semmiféle problémába nem ütközhetünk. Utóbb mégis kiderült, hogy nagyobb a régi asztalban lévő lyuk mint amekkorára szükség lenne, valamint billegett is benne a keverő, nem volt jó a felfekvése. Ekkor több dolog is szóba került: betömjük a lyukat vagy veszünk egy új asztallapot, új lábbal. Utóbbi mellett döntöttünk. Csúcsforgalomban elmentünk a híres svéd bútoráruházba és egy méltán jó minőségű Bekant asztallappal ajándékoztuk meg a megújulóban lévő stúdiót. Mostani rálátással kijelenthetem, hogy ez egy nagyon jó döntés volt, esztétikailag ég és föld a régi asztalhoz képest. Az alábbi képeken láthatjátok az új asztallap kivágását, a beszerelés folyamatát.

Régitől az újig… Az új asztallapból is ki kellett vágni a keverő helyét.

Íme a megújult Rádió X stúdió – szebben szól, kényelmesebb, kevesebb hibalehetőséggel

Többek közt a gyönyörű új, ergonomikus szék, valamint mostantól a keverőpultról vezérelhetők a bejövő hívások, nem kell külön telefonkészüléket használni ha valaki betelefonál. Új adás-visszajelző fény is segíti a műsorvezetők munkáját. Amennyiben fel vannak tolva a mikrofonok, pirosan világít, középen pedig sárgán villog ha bejövő hívás van. Kedvenc új funkcióim egyike az, hogy ha bármelyik mikrofonnak a potméterét feltoljuk, a stúdióban hangosan szóló hangfalaknak a hangját abban a pillanatban elnémítja ameddig a mikrofon be van kapcsolva, ezzel végleg kivégeztük a „hajókürt” néven elhíresült sípolást/gerjedést.

Köszönjük a támogatóinknak, tagjainknak és mindenkinek aki valamilyen módon akár egy fillérrel is hozzájárult a projekthez. A stúdió váltásunk óta a legnagyobb beruházás volt ez a Rádió X életében, remélem hosszan fogja szolgálni a hallgatóinkat és a műsorvezetőink kényelmét.

YOU GET IT FOR FREE, WE GET A YEAR'S WORTH OF IT

Donating 1% of your tax is 5 minutes for you, another year for us.

With the monthly donations of more than 30 members and about 4000 volunteer hours, we have managed to enrich the Hungarian airwaves with live shows every day for the past year. Among these, we regularly broadcast programmes on music, public affairs and everyday topics. Your help is essential to ensure that we can continue to operate next year at the same, if not higher, level as in 2023. Allocate 1% of your tax to make sure it goes to the right place. It costs you nothing, but it helps us enormously. Follow our guide, which explains in 2 minutes how you can support X.

Click for help!

Read more...

TÁMOGASD AZ X-ET adód 1%-ÁVAL!