Fesztivál a kulisszák mögött: idén is jön a 48 éves EFOTT!

Mitől lehet sikeres az egyetemisták fesztiválja csaknem fél évszázada? Ennek próbált utánajárni az Esti Mesék legutóbbi adásában Balázs, az EFOTT sajtófőnökével, Budai Marcellel. Jöjjenek a 48 éves rendezvény kulisszatitkai! 

Rögtön itt az elején szeretném leszögezni, hogy kemény munkaóráim és álmatlan éjszakáim vannak abban, hogy ne egy reklámszagú PR cikket írjak az Esti Mesék legutóbbi részéből, de a helyzet az, hogy itt ez a 48 éves fesztivál és nagyon sok rosszat nem tudnék róla mesélni. De azért majd megpróbáljuk. 

Egyetemista fesztivál, de csak magyar artistokkal?

Igen, és nagyon úgy néz ki, hogy ez már így is marad. Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke a Rádió X-en arról beszélt: a fesztivál célja évről-évre az, hogy a hatalmas inflációs környezet ellenére is megpróbálja árszabását az egyetemista pénztárcákhoz igazítani. Ez meglátszik amúgy a jegyárakon is. Ez Marci elmondása szerint egy elég nagy kihívás, mivel a rendezvény bekerülési költségei is évről-évre növekednek, és persze színpadot építeni önmagában nem elég, ha nincs, aki játszik rajta. Szükséges éppen ezért a felhozatalban a magyar előadókra korlátozni. Egy külföldi artist meghívása ugyanis olyan anyagi terhet jelentene, ami jelentős ráhatással lenne a jegyárakra is. Az EFOTT szervezői ugyanakkor – mint kiderült – folyamatosan igyekeznek felmérni, hogy mekkora igény mutatkozik egy-egy külföldi előadó meghívására, és a számok azt mutatják, hogy nem is igazán van ilyen akarat, tekintve, hogy a hazai éra egyfajta reneszánszát éli az elmúlt időszakban. 

“Nem ebből fog senki meggazdagodni, de nem is ez a cél”

Budai Marcell beszélt arról is, hogy ez EFOTT-ra valóban úgy tekintenek, mint egy fesztivál, ami az egyetemista közösségé. A rendezvényt minden évben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szervezi közvetetten, ez pedig feltételez egyrészt egy demokratikusabb működést, másrészt egy kicsit azt, hogy ezek a srácok kevésbé hajszolják a profitot, mint a piacon működő többi rendezvény. És ez tök menő. Egyrészt a szervezők célja, hogy évről-évre növeljék a fesztiválra látogató és elkötelezett aktív egyetemisták számát, a végső cél pedig az, hogy 

Minden egyetemista a tanulmányai alatt töltsön el legalább egy nyarat az EFOTT-on. 

Ez pedig egekbe szökő árak mellett nem megy. Ráadásul – mint valamennyi szabadtéri rendezvény – az EFOTT is rendkívül időjárásfüggő. Ha például több napon keresztül szakad az eső, elég nagy bajba kerülhet a bevételi láb. Ahogy Marci is megjegyezte: 

A hatalmas profitból vásárolt friss Bugatti talán még várat magára

Mit hoz a jövő?

Idén például csomó jó magyar előadót, és klimatizált teret. Balázs a műsorban felvetette az általa megélt árnyék- problémát a tavalyi rendezvényen. Budai Marcell, az EFOTT sajtófőnöke elmondta: idén több “hűvös” térrel várják majd a fesztiválozókat. Távlati tervek között szerepel emellett egy ifjúsági központ kialakítása is – ha viszont erről többet tudnátok meg, mindenképp hallgassátok vissza az Esti Mesék legutóbbi adását az alábbi lejátszón, vagy a Rádió X archívumán keresztül! 😉

NEKED INGYEN VAN, MI EGY ÉVIG SZÓLUNK BELŐLE

Adód 1%-ának felajánlása neked 5 perc, nekünk egy újabb év.

Több mint 30 tagunk havi támogatásaiból, nagyjából 4000 önkéntes munkaórával sikerült az elmúlt egy évben minden nap élő műsorral gazdagítani a magyar étert. Ezek közt rendszeresen zenei, közéleti és mindennapi témákkal foglalkozó műsorokat sugároztunk. Ahhoz, hogy a következő évben is legalább olyan, de inkább magasabb színvonalon tudjunk üzemelni mint 2023-ban, elengedhetetlen a TE segítséged is. Rendelkezz adód 1%-áról, hogy biztosan jó helyre kerüljön. Ez neked nem kerül pénzbe, nekünk viszont óriási segítség. Kövesd a segédletünket, amelyben 2 perc alatt elmagyarázzuk, hogyan tudod támogatni az X-et.

Kattints ide a segédletért!

Továbbiak...